Falcon Heavy: gdje je zapelo?

0

Falcon Heavy, 70 metara duga i preko 1.400 tona teška raketa SpaceX-a najveća je trenutno aktivna svemirska letjelica na svijetu. Njezin se prvi stupanj sastoji od tri sustava potisnika poznatih s Falcona 9, a ukupno 27 raketnih motora Merlin 1D u svemir bi trebali ponijeti i do 64 tone tereta. Prvi pokusni let ove grdosije (onaj s Teslinim Roadsterom na putanji prema Marsu) bio je najavljivan za ovaj mjesec, no posljednjih je tjedana zaredalo nekoliko događaja koji su odgodili čak i testiranje motora na lansirnoj rampi.

Falcon Heavy je početkom ove godine doputovao do lansirne rampe 39A u svemirskoj bazi na Cape Canaveralu, te je postavljen u vertikalni položaj. Nakon toga uslijedilo je testiranje procedure punjenja gorivom, i očekivalo se da bi u prvom ili drugom tjednu siječnja mogao biti obavljen statični test paljenja motora. Nedugo nakon toga trebalo se dogoditi i prvo lansiranje.

No, test motora odgađan je nekoliko puta zbog manjih tehničkih problema nepoznate prirode, pa su dan za danom tijekom posljednja dva tjedna bili najavljivani testovi da bi kasnije bili odgađani. U konačnici, kada se približio dan mogućeg testiranja (petak, 19. siječnja) dogodili su se politički problemi u SAD-u.

SHARE
Next articleMPA – škola glazbene produkcije