Glumac koji je u legendarnom “Kumu” glumio opasnog Lucu Brasija, na snimanju filma se zapravo pojavio kao “zaštitar” poznatog mafijaša, a onda ga je Copolla nagovorio da preuzme ulogu kao stvorenu za njega.

_______________________________

Francis Ford Copolla je zbog malog budžeta na prvom “Kumu” bio prisiljen tražiti nova lica koja će uprizoriti veliku priču, jedno od njih je bio i Lenny Montana kojeg je Copolla uspio nagovoriti da stane pred kamere te glumi lik čovjeka od povjerenja i plaćenog ubojice obitelji Corleone.

Inače, Leonardo Passaforo, kako mu je pravo ime, rođen je u Brooklynu 1926., u talijansko-američkoj obitelji. Kao dvadesetogodišnjak je započeo karijeru profesionalnog hrvača te je u idućih petnaestak godina osvojio mnoge naslove u hrvanju.

Sportsku karijeru je završio krajem šesdesetih, a po povratku u Brooklyn se priključuje mafijaškoj obiteji “Colombo” kao “snagator i palikuća”.

Kasnije će filmskoj ekipi ležerno objašnjavati kako zapaliti kuću uz pomoć miša, tampona i kerozina, a odslužio je neko vrijeme i u zatvoru na Rikers Islandu.

The Godfather (1972)

Triologiju o obitelji Corleone pamtimo kao najveću triologiju u povijesti filma, ali malo je poznato da je snimanje prvog nastavka nekoliko puta skoro prekinuto, a Hollywood je čak pripremio zamjenu za Copollu kojeg je samo snalažljivost održala na poziciji do kraja snimanja.

1971., dok je snimao Kuma, Copolla je naišao na žestok otpor obitelji Colombo koja je tada bila u “ratu” bandi. Uz njih, Copollu su napadali iz Talijansko-Američke udruge za građanska prava, a malo je poznato da je čak i Frank Sinatra javno prozivao snimanje zbog stvaranja “stereotipa” o talijanima.

Producent Al Ruddy je na kraju odigrao ključnu ulogu i nekako uspio  smiriti strasti, a jedan od uvjeta obitelji Colombo je bio da im se dopusti prisutnost na snimanjima. Tako se i Montana našao na setu.

Copolla je većinu glumaca pronašao na castinzima po talijanskim četvrtima. Većinom su to bili ljudi s malim ili nikakvim iskustvom pred kamerama, glazbu za film je komponirao njegov otac, a i njegova majka je glumila ulogu Don Vitove supruge. I sve je nekako sjelo na svoje mjesto.

Copolla je, usprkos svim preprekama uspio u namjeri da kroz obitelj Soprano, ispriča možda i najveću filmsku priču o životu.

Nakon tri uspješna nastavka, Hollywood i javnost su htjeli i četvrti. Andy Garcia je u nekim interviewima rekao da su pripreme za četvrtog Kuma bile pri kraju kad je Mario Puzzo preminuo. Copolla je rekao da bez Maria ne želi snimati četvrti nastavak i tu je priča stala.

Koju scenu iz Kuma najviše pamtite? Pišite nam u komentare na društvenim mrežama filter.hr

 

Frane Brajković