Neočekivana Live doza Funk&Soula – Bulldogz

0

Zadrani su u utorak 19.06.2018. u Arsenalu imali priliku uživati u koncertu koji ih je podsjetio na neka bolja vremena njihove gradske klupske scene.

Koncert u spomen Ozrena Brajkovića – Bulde s pravom je najavljen kao večer koju će posjetitelji pamtiti.

Grupa Forum, Đani Maršan, Mladen Baučić i, za kraj, grupa Bulldogz posjetiteljima su prenijeli duh vremena u kojima je Zadar bio utočište svjetskih urbanih trendova, vremena u kojem su glazbenici publiku “šarmirali” umijećem sviranja, bez podilaženja trendovima. 

 

U ovom pregledu predstaviti ćemo grupu Bulldogz, novi bend sastavljen od osam iskusnih glazbenika.

Pripremili su repertoar koji dugo nismo slušali na koncertima: Al Jareau, Stevie Wonder, Ray Charles, Luther Vandross, Al Green i Joe Cocker, samo su neka od imena izvođača čije pjesme su oduševile publiku koja ih dugo nije imala priliku čuti u LIVE izvedbi.

Iza imena grupe Bulldogz krije se oktet kojeg čine probrani zadarski glazbenici: 

Ivan Ousenek na bubnju i Ivan Gulan na Bassu su uigrani dvojac ritam sekcije banda Rockatansky te već godinama dijele pozornicu, a to se moglo i osjetiti u prvim redovima kroz gotovo sinkronizirane udare kicka&bassa. Jednom riječju Groove na djelu.

Klavijature je preuzeo Saša Miočić, glazbenik i producent koji je nakon gotovo cijelog desetljeća u Zagrebu i suradnje s gotovo svim eminentnijim imenima domaće urbane glazbene scene, zagrebačku adresu zamijenio onom zadarskom. Glazbenik koji je u stanju “oplemeniti” svaku svirku pa i ovu.

Ulogu gitarista je preuzeo  Hrvoje Alavanja. Zadarska ga javnost pamti kao glazbenika koji ne izlazi van okvira glazbe u kojoj uživa, a oni koji su ga pomnije pratili na ovom koncertu doživjeli su svirku gitarista koji svira točno koliko treba i gotovo da se “igra” s  “figurama” koje upotpunjuju glazbenu sliku ovog Funk&Soul benda.

 

Na saksofonu je Krešimir Validžić. Nezaobilazni biogradski saksofonist koji  surađuje s mnogim zadarskim bendovima. Na ovom je koncertu koristeći procesore, često simulirao gotovo cijelu brass sekciju te dodao “ono nešto” u već zaokruženu zvučnu sliku. 

Mirta Juran i Ivana Bodrožić šarmirale su publiku u ulozi back/lead vokala te zasluženo pobrale pozitivne kritike zahtjevne zadarske publike, pripremljenim i definiranim vokalnim dionicama koje su u ovom bendu sastavni dio aranžmana.

Uloga lead vokala i (povremeno) druge klavijature dopala je Franu Brajkovića, Ozrenovog sina i jednog od organizatora ovog eventa. Zahtjevan repertoar iz originalnih tonaliteta je uspio iznijeti s posebnom energijom koja se prenijela i na publiku. Oni koji prate njegov, gotovo 15 godina dug glazbeni put, s razlogom mogu reći da je impresionirao napretkom vokalne izvedbe i glazbenog identiteta. 

Poseban gost grupe Bulldogz na ovom koncertu bio je i Ivica Plazonić, bivši gitarist grupe Mayales i dobri duh zadarske glazbene scene. Na ovom  koncertu se izvrsno uklopio u cijelu priču sa svojim Gibsonom 339.

Kao šlag na kraju, uloga posebnog gosta ove večeri pripala je saxofonistu Mladenu Baučiću. Čovjeku koji je uz Ozrena Brajkovića godinama svirao s Dinom Dvornikom i donio mu onaj prepoznatljivi zvuk saxa. Izvedba Cockerove uspješnice Feelin’ Allright i Wonderove Superstition dovela je koncert do vrhunca i oduševila publiku.

Nadamo se da ćemo bend, koji s razlogom nosi ime Ozrena Brajkovića Bulde, imati prilike gledati i na otvorenim pozornicama ovog ljeta.

Tko zna, možda upravo oni motiviraju neke nove klince da zagrebu malo dublje u glazbenu riznicu i publici bez podilaženja predstave glazbu koju je lako voljeti.

Photo: Željko Karavida, Aleksandar Bonačić