Nezaobilazno rock štivo

0
By: Branimir Čakić

Bilo je to prije gotovo 30 godina. Sjećam se kad mi je moj otac poklonio dvije LP ploče Stonesa i uputio mi ove riječi: ”Tražio si najbolje od najboljih nakon The Beatlesa! Ovo ti je poslao jedan moj prijatelj, a taj se bome kuži u glazbu!”

Jedan album bio je čuvena dvostruka kompilacija ”Gold” koja pokriva najbolje trenutke Stonesa iz klasične ere s mističnim Brianom Jonesom i obično se smatra drugom najboljom rock kompilacijom svih vremena, odmah nakon ”Crvenog albuma” (1962 – 1966) i ”Plavog albuma” (1967 – 1970), te četverostruke Biblije rocka koja ipak pripada nedodirljivoj liverpoolskoj četvorki. Drugi album bio je ”Sticky fingers” iz davne 1971., najkomercijalniji i najslavniji od velika četiri kojima pripada uz albume: ”Beggars banquet” (1968.), ”Let it bleed” (1969.) & ”Exile on the main street” (1972.)
”Sticky fingers” nezaobilazno je rock štivo i posjeduje ga baš svaki istinski poklonik klasičnog rocka na kugli zemaljskoj.

  1. Sve je tu na svome mjestu, pokriveno kontroliranom količinom prašine producenta Jimmyja Millera i sviračke ”škripe”. Autorska snaga u punome je zamahu, uz nužnu dozu melodičnosti, energične izvedbe i izravnosti; aranžmani i kompaktonost ukazuju na skladateljsku zrelost i osjećaj koji su razvili u drugoj polovici 60-ih, svojski kumujući s konkurencijom.
    Dva bezvremenska songa ne odskaču osjetno od ostatka materijala koji obično sjeda već na drugo slušanje (ukoliko još niste istrenirana uha).
    U dnu teksta imate link na album.
    Uživajte, dragi moji, u albumskom remek djelu koji je na diku neuništivim Stonesima, a vi mladi rockeri učite kako se stvara i svira rock ‘n’ roll 😉