Predstavljanje sudionika SP Rusija 2018 – A2 Sudijska Arabija

0
SP 2018 grupa A
A2 Saudijska Arabija
By: Ivcek i Diego Jadreško

 

Nogometni svijet je Sinove pustinje prvi put upoznao na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. godine, kada su, kao debitanti, prošli skupinu.

I to ne baš laku skupinu.

Nizozemska, Saudijska Arabija i Belgija su zatvorile krug sa po 6 bodova, Maroko je ostao četvrti bez boda. U tom trokutu završili su drugi, sa istom gol razlikom kao prvi Nizozemci i treća Beligija, ali su zbog više postignutih golova ostavili Belgijance iza sebe. I usput ih pobijedili 1:0. U osmini finala s 3:1 izbacila ih je Švedska, koja je na tom World cupu uzela broncu.

Iduća tri Svjetska prvenstva bili su redoviti sudionici, iako bez ijedne pobjede, a u kolektivnom sjećanju ostali su kao reprezentacija sa jednim od najtežih poraza u povijesti SP-a.

Njemačka ih je 2002. u Japanu i Koreji ponizila sa 8:0, uz hat trick tada mladog, a danas najboljeg strijelca u povijesti svjetskih prvenstava, Miroslava Klosea.

Danas, najpoznatiji su po tome da su promjenili tri izbornika od kada su se plasirali u Rusiju.

Bert van Marwijk, finalist s Nizozemskom 2010. godine, zbog neslaganja sa savezom podnio je ostavku par dana nakon plasmana.

Momčad je preuzeo Argentinac Edgardo Bauza, tek da bi nakon dva mjeseca i pet prijateljskih utakmica dobio otkaz. Trenutni izbornik je također Argentinac, Juan Antonio Pizzi, koji se u Rusiju nije plasirao s jakim Čileom.

Zašto trenutni?. Sa saudijskom kraljevskom obitelji se nikad ne zna.

Sigurno su jedni od najvećih (mnogi će reći i najveći), autsajderi na ovom Svjetskom prvenstvu i bili su jedna od najpoželjnijih reprezentacija u ždrijebu.

Igrom slučaja upali su i u jednu od najlakših skupina na prvenstvu i nadaju se da bi mogli prekinuti niz bez pobjede.

Iako, jedna od najlakših skupina bi, za Zelene sokolove, što im je također nadimak, trebala biti dovoljno teška za prolaz u osminu finala.

Ipak, treba biti fer pa reći da su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nakon prvog kruga azijskih kvalifikacija bili pobjednici svoje grupe.

U drugom krugu ostali su drugi iza Japana kojeg su pobijedili u zadnjem kolu, ali i ispred Australije, koju mnogi smatraju puno „nogometnijom“ zemljom.

Nabrajati „zvijezde“ ekipe bi vas, vjerujemo, samo umorilo, pošto većina igrača u reprezentaciji dolazi iz domaće lige i sumnjamo da ste i za jednog čuli.

Isprika navijačima Saudijske Arabije koji će nekim ludim sticajem okolnosti pročitati ovaj tekst.

Ako prijateljske utakmice u ovoj fazi mogu išta naslutiti, dodajmo da je reprezentacija u zadnjim pripremnim utakmicama remizirala sa Ukrajinom 1:1, te izgubila od Belgije 4:0.

Reprezentacija Italije će im poslužiti kao jak „sparing partner“ pred kraj petog mjeseca, kao najbolji suparnik nesudionik svjetske smotre. Vjerujemo da talijanska nogometna javnost jedva čeka susret s tako renomiranom reprezentacijom.

Najveća Zvijezda:

Nawaf Al Abed je najveća zvijezda ove momčadi. Cijelu karijeru igra za Al-Hilal, njihov najpoznatiji i najbolji klub. Ofenzivno krilo dobrog udarca, driblinga i brzine. Može igrati i na „čistoj“ devetki, iako mu realizacija nije najjače oružje.

Plusevi: Pokušati ćemo.

Prvo, „ginuti će. Takva im je i životna i nogometna filozofija, srca i trke neće nedostajati. Drugo, cijela prva postava igra domaću ligu, a velika većina i u istom klubu. Nešto kao kad je SSSR bio gotovo cijeli Dynamo Kiev. Uz jednu malu razliku. Neusporedivo manju kvalitetu. Ali, to bi trebalo značiti da su uigrani, zar ne?

Minusi:

Sjetite se bilo čega drugog osim trke i „uigranosti“ i pogodili ste. I to im svakako nedostaje za bilo kakav rezultat. Jedan od primjera. Saudijska Arabija daleko je, u prosjeku, najniža od svih reprezentacija na SP-u. Tek 172,2 cm. Idući najniži, Japanci, imaju prema njima „divovskih“ 178,1.

Zanimljivost:

Al-Hilal, njihov najpoznatiji klub, u povijesti su vodila dva naša trenera. Tamo je prije 21 godinu radio Mirko Jozić, a kratko, 2013. godine i naš aktualni izbornik Zlatko Dalić.

Naša prognoza:

Biti ćemo izuzetno hrabri i najaviti da, po našem mišljenju, Saudijska Arabija neće proći skupinu. Čak niti osvojiti bod. Za kladioničare, uz Panamu su najveći „antifavoriti“ za naslov. Koeficijent sitnica: 1001. Ako osvoje, uz novac koji ćete zaraditi, mi ćemo priložiti Šeherezadu.

Ivcek & Diego Jadreško