Top3 foto aparata za početnike 2018.

0

Koji fotoaparat za početnika ili skok nad kompaktom? Hm…

Svijet fotoaparata je u današnje doba vrlo uzbudljiv i mnogo ljudi se želi okušati u DSLR ili mirrorless vodama. Međutim, ‘fotoaparat ne čini fotografa’ i zato vam danas donosimo najbolji izbor gledajući omjer cijene i onoga što dobijete. U fotografiji je možda bitnija stavka imati dobar objektiv pa ćemo se potruditi vam ostane novaca za najbolju kombinaciju početnog fotoaparata i objektiva.

Danas su mirrorlessi na ‘papiru’ bitno bolji odabir od klasičnih jeftinih DSLRa, ali ne nude jednak odabir objektiva koji su na koncu ipak možda bitniji za početnika. Specifikacije se iz godine u godinu poboljšavaju, ali objektivi baš i ne. Canon drži kultni status poput Applea, ali to i ne znači da je najbolji brand danas.

Napomena: Teško je ‘fulati’ s bilo kojim odabirom s ove liste. Canon i dalje drži neki popularitet među početnicima s videom jer je jednostavniji, a možda i nudi bolju kvalitetu slike od konkurencije. Kvaliteta fotografije, ali ne i sam doživljaj je vjerojatno bolji s mirrorlessima.

Cijene su uglavnom bazirane na cijeni samog tijela (bez kit objektiva).
Osobno preporučamo da uvijek odaberete opciju sa standardnim malim zumom sa stabilizacijom, recimo 18-55 IS. Uvijek dobro dođe u torbi početniku, a nakon navikavanja i “prerasanja” samog objektiva, dobra je opcija prodati ga i pogledati neki od poznatih 17-50mm f2.8 objektiva (Sigma, Tamron). Za one dubljeg džepa, možda je bolje baciti se odmah u prime vode pa sačuvati objektive za kasniji prelazak na veći senzor.

3. Nikon D3300/D3400

Svakako najbolji klasični DSLR odabir za početnike. Ne razumijemo zašto je Nikon ovoliko približio seriju D5*** i D3***, ali potrošači svakako profitiraju na toj odluci.

Odličan za sve. Najbolja kvaliteta slike kod entry DSLRa. Lagan. Pruža 60 fpsa u FullHD snimanju, što će možda zainteresirati vlogere kojima trebaju fake ‘slow-mo’ kadrovi stvoreni u post-produkciji, jednostavno 60fpsa je uvijek bolje imati od 30. No sam proces snimanja je kompliciraniji i lošije izveden nego na Canonu te zato i dalje nije najdraži odabir poznatih vlogera.

Preporučamo da se uzme uz 18-55 VR i dodatno uzme 35mm f1.8G

Cijena: oko 3300 kn


2. Olympus E-M10 II

Oly se vratio na velika vrata i ušao ponosno u područje mirrorlessa.

Nema 24 megapiksela kao gornji u ovom izboru, ali oni vam ni nisu potrebni. Ima dovoljnih 16 megapiksela, ali onda jednostavno ubija bilo koji jeftini pa čak i bitno skuplji DSLR na papiru.

Nema zrcalo pa mu je neke stvari naravno lakše izvoditi. Recimo brzina okidača je nenormalno brža (1/16000) u odnosu na gornje aparate (oko 1/4000). Okida oko 8.5 fotki u sekundi (za razliku od gornjih 4-5), a kvaliteta slike koju ovaj senzor daje je jednostavno nevjerojatna.

Samo ćemo reći da ćete fotke s ovog aparata puno bolje spasiti u kasnijem uređivanju, kod recimo posvjetljivanja itd. bez tolikih gubitaka na detaljima.

Lagan, odličan fotoaparat za street i ima stabilizaciju u tijelu. Vjerojatno među najboljim odabirima za sve. Pogotovo za one kojima nije bitno da im fotoaparat izgleda ili zvuči kao klasični SLR, jer je jednostavno bolji od klasičnih DSLRa do 5000 kn. Za početnike dovoljno jednostavan i nudi nevjerojatno kvalitetu kakve god fotografije se primili.

Tipično dolazi sa solidnim 14-42 objektivom.

Cijena: 4200 kn


1. Panasonic Lumix GX80/GX85

Tehnološko čudo od fotoaparata za male novce. 4K snimanje @ 30 fps. Stabilizacija u tijelu u 5 osi. Wi-Fi. Nevjerojatna kvaliteta slike. Nudi jako zanimljiv Post Focus, ako fulate fokusiranje, vidite da je fotka mutna, promijenite malo fokus kad je već slikana fotka!

Jako je blizu Sony alpha a6*** seriji, ali u pola cijene.

Sa samo 400 grama, fotka oko 400 fotki na jednom punjenju.

Panasonic i Sony inače apsolutno dominiraju profesionalni video trenutno zbog fantastične stabilizacije u tijelu i low-light mogućnosti. Zbog toga se puno poboljšao izbor objektiva i sada čini ove aparate možda najboljim odabirima.

Da ne pričamo da imate adapter s kojim možete staviti Canonove leće (odlično za video).

Topla preporuka za bilo koga.

Cijena: oko 4500 kn (iako je kit 12-32 samo nešto skuplji)