Trade koji je mogao promjeniti povijest NBA lige: Jordan, Hakeem i Drexler u Houstonu

0

Nevjerojatna NBA priča ide ovako.

Houston Rocketsi su 1984. imali ponudu tradeati Ralpha Sampsona u Portland Trailblazerse, a zauzvrat im je ponuđen Clyde Drexler i drugi pick prve runde te godine.

Da su pristali na ponudu, mogli su imati Drexlera, Olajuwona i Jordana u istoj momčadi.

Detalj koji je mogao promjeniti tijek NBA povijesti je otkrio Olajuwon u svojoj autobiografiji “Living the dream”.

Rocketsi su na Draftu 1984 već imali prvi pick prve runde te su ga iskoristili za Hakeema, a da su pristali na trade mogli su u drugom picku uzeti i Jordana koji je kao treći pick te godine završio u Bullsima.

Blazersi su na kraju kao drugog picka draftali Sam Bowiea te režirali možda i najveći promašaj u povijesti Drafta.

Da bi iz današnje perspektive mogli bolje razumjeti tadašnju odluku Rocketsa, treba reći da je Ralph Sampson bio fenomen visok 224cm,  dva je puta osvojio i NCAA nagradu za igrača godine, a godinu ranije je bio rookie sezone.

Kasnije će s Hakeemom činiti originalne twin towerse, ali će zbog ozljeda imati razočaravajuću karijeru te odigrati samo deset NBA sezona, od koji samo četiri cijele.

Da su Rocketsi tada pristali na ponudu Blaizersa, mogli su imati Hakeema, Drexlera i Jordana ravno s koledža, u istoj momčadi!

Drexler će kasnije voditi Blaizerse do dva finala, a u najboljoj sezoni karijere je postigao 27-8-6, sa 2,7 ukradenih lopti te 50% šuta. Jordan će u kolektivnoj memoriji biti zapamćen kao GOAT.

Zamislite kakvu su “dinastiju” Rocketsi mogli imati da su ova tri HOF-a igrali zajedno od prvog dana nakon koledža, u Clydeovoj drugoj NBA sezoni.

Jordan i Hakeem su kasnije kombinirano osvojili osam uzastopnih titula od 1991-1998 (tri Jordan, dvije Hakeem, tri Jordan).

Houstonova hipotetska mega momčad bi se borila s Magic-Kareem-Worthy Lakersima (5 naslova, 9 finala u 11 sezona od 79-80 do 90-91), Bird-McHale-Parish Celticsima (3 naslova, 5 finala u 7 sezona od 80-81 do 90-91), te Isaiah-Laimbeer Bad Boys Pistonsima (2 naslova, 3 finala u 3 sezone od 87-88 do 89-90) za naslov.

Da ne spominjemo Stockton-Maloneove Jazzere i druge velike momčadi tog doba.

Sve što možemo reći je da su Jordan, Hakeem i Drexler neki od najboljih igrača u povijesti NBA lige te da bi ih bio užitak gledati u istoj momčadi, ali njihova ostavština je i ovako ispisala neke od navrijednijih stranica NBA lige.

Filter.Hr

 

Ako ovo niste znali, sherajte, likeajte i raširite vijest o portalu koji za vas filtrira samo najbolje. Filter.Hr 😉