Započinjemo odbrojavanje do SP-a u Rusiji uz analize momčadi. A1-Rusija

0
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji je sve bliže, Hrvatska na smotru ide kao pritajeni favorit, a Ivcek i njegov sin Diegosu Vam odlučili skenirati i prezentirati sve sudionike. Za početak domaćin - Rusija

 

Predstavljanje sudionika SP Rusija 2018. by Ivo Jadreško – Ivcek i Diego Jadreško

SP 2018 grupa A

A1 Rusija

Nije teško „pogoditi“ najveći adut Rusije na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu. Domaćini su.

Kako bi zlobnici rekli, Rusija je „kupila“ svjetsko prvenstvo da bi se kvalificirala. Uostalom, u vrijeme ždrijebanja skupina, od 32 sudionice Rusi su bili najslabije rangirana reprezentacija, tek na 65. mjestu Fifine ljestvice.

Bili su u Brazilu prije 4 godine, remizirali sa Južnom Korejom i Alžirom, izgubili od Belgije i završili kao treći u skupini. Bilo je to svojevrsno iznenađenje, ali ne radi snage Rusije, nego povijesti koja im je ipak davala veće šanse za prolaz u osminu finala nego Alžiru, ako već „podrazumijevamo“ da je Belgija bila favorit skupine, a Južna Koreja autsajder.

Domaćini su imali „sreće“ u ždrijebu. Ne samo da su kao „programirani“ A1 u svoju skupinu dobili Urugvaj, Egipat i Saudijsku Arabiju, nego ni sami ne bi bolje složili raspored utakmica.

Otvaraju Svjetsko prvenstvo 14.06. protiv Saudijske Arabije, nastavljaju protiv Egipta i zadnju utakmicu u skupini igraju protiv Urugvaja, kada bi, po većini prognoza i Rusi i Južnoamerikanci trebali već osigurati prolaz u osminu finala.

Iako, pitati će se i Salaha nešto.

Nedavne pripremne utakmice protiv jakih reprezentacija sigurno nisu domaćoj publici „ulile dodatnu dozu optimizma“.

Brazil, bez Neymara, s lakoćom je, rutinski, riješio „Zbornaju komandu“ 3:0, a par dana nakon toga primili su jednaki broj golova od Francuza.

Doduše, Francuzima su jednog uspjeli zabiti nakon lijepe kontre, ali sumnjamo da je ruska javnost očekivala ovako glatke poraze.

Naravno, kako to svi vole napominjati, kod prijateljskih utakmica rezultat nije najvažniji, ali ono što najviše brine i ruske stručne komentatore i obične navijače, je neprepoznatljivost ideje u igri.

Rusija, u ovom trenutku, djeluje kao momčad koja ne samo da nema Plan B, ako stvari krenu po zlu, nego ni „Plan A nije baš sasvim jasan, čak ni igračima, kamoli nama navijačima“, kako je nakon poraza od Brazila izjavila legenda ruskog nogometa, Sergei Ignashevich, rekorder sa 120 nastupa za reprezentaciju. Kada se sve zbroji i oduzme, kao „konačan rezultat“ ostaje najveća istina današnje ruske nogometne reprezentacije.

Prokleto jednostavan manjak kvalitete. Od čak 28 (dvadeset i osam!) igrača, od kojih 4 (četiri!) golmana, koje je ruski selektor Stanislav Cherchesov, (bivši golman), pozvao za utakmice protiv Brazila i Francuske, njih čak 25 igra u ruskoj ligi.

Jedini „stranci“ su četvrti golman Gabulov iz belgijskog Club Bruggea, te dvojica standardnih članova prvih jedanaest, stoper Neustädter iz Fenerbahçea, te krilni napadač Cheryshev iz Vilaerala. Od domaćih snaga, tu je „vječni“ prvi golman Akinfeev i pomalo zaboravljeni Dzagoev, koji je bljesnuo na EP 2012. u Ukrajini i Poljskoj, kada je kao 22-ogodišnjak oduševio nogometnu javnost lakoćom postizanja golova. Obojica su, naravno, članovi CSKA iz Moskve.

Najveća Zvijezda: Igor Akinfejev. Kapetan reprezentacije cijeli život brani za samo jedan klub – CSKA. Član kluba Lav Jašin. U tom su klubu ruski golmani koji u svojoj karijeri imaju više od sto utakmica u kojima nisu primili gol. On je na prvome mjestu, dosada gol nije primio u 245 utakmica u karijeri. Uz svo dužno poštovanje prema gospodinu, ako vam je vratar prva zvijezda….

Plusevi: Jedan, ali bitan. Domaćini su. U osminu finala bi trebali proći, makar „na silu“. Za nešto više trebati će „poludjelog“ Dzagoeva i puno, puno sreće.

Minusi: Odakle početi. Nestandardna prva jedanaestorica, spora igra iz nekih prošlih vremena, sklonost „raspadanja“ ekipe nakon primljenog gola, samo su najuočljiviji primjeri.

Iz poštovanja prema „Majci Rusiji“, tu ćemo se zaustaviti.

Zanimljivost: Njihov legendarni golman Lav Jašin jedini je golman u povijesti osvajač Zlatne lopte. Crna pantera ili Crna hobotnica, kako su zvali Jašina, je na službenom plakatu Mundijala.

Naša prognoza:

Osmina finala. Ipak. Makar na silu. Uz malu napomenu. Jedina stvar oko koje se dvojac potpisnika teksta nije složio je ova. Mlađi je skloniji prolasku Urugvaja i Egipta, makar to značilo ispadanje domaćina prije osmine finala.